До уваги батьків! Щорічні медогляди школярів до початку навчального року

Щорічно у закладах охорони здоров’я проводяться обов’язкові медичні огляди дітей шкільного віку.

Порядок проведення щорічних медичних оглядів у школярів затверджено спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти, науки, молоді та спорту «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних класів», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України.

Поглиблений медичний огляд за участі вузьких спеціалістів проводять дітям лише декількох вікових категорій, а саме: малюкам, які йдуть у перший клас (6 років), учням 5-их класів (11 років) та підліткам 14-17 років щорічно, окрім дівчат у 16 років. В 11-му класі хлопці проходять медогляд у військкоматах, а дівчата у поліклініці.

Дітей інших вікових категорій (7-10 та 12-13 років) повинні оглядати один раз на рік лікар-педіатр або лікар загальної практики – сімейної медицини, який постійно спостерігає за дитиною за місцем проживання, у присутності батьків або осіб що їх замінюють. За результатами огляду лікар зобов’язаний видати довідку встановленої форми (086-1/0), яка дійсна рік з моменту її видачі.

Про медичний огляд дитини, насамперед, повинні подбати батьки, якщо їм не байдуже здоров’я їхньої дитини, та учні – щоб знати стан свого здоров’я. Не варто недооцінювати важливість профілактичного огляду, адже він дозволяє якщо не уникнути, то хоча б зменшити можливі ризики перебігу захворювань у дитини, які можуть загостритися під час навчання. За даними статистики відомо, що більшість дитячого населення нашої країни має ті чи інші відхилення в стані здоров’я. За умови своєчасного виявлення проблем здоров’я вдається зберегти у більшості випадків.

Кiлькiсть переглядiв: 129